top of page
Zoeken

'Overtrumped'

  • bkeizerr
  • 7 mrt 2016
  • 2 minuten om te lezen

Hij smijt met beledigingen alsof het dollars zijn. Met een grote mond schreeuwt Donald Trump zich door de voorverkiezingen heen. Wordt de pestkop van de klas straks de 45e president van de Verenigde Staten?

Let’s make America great again. De vastgoedmakelaar is er voor de hardwerkende Amerikanen die zich ongehoord voelen. Hij is er vóór het volk, tegen de politieke elite. Althans, deze woorden komen uit zijn getuite lippen.

Trump is opmerkelijk. Dat moet ik hem nageven. Hoeveel presidentskandidaten willen de VS afsluiten voor moslims, krijgen het aan de stok met de paus en zien zichzelf als ‘de beste banenpresident die God ooit geschapen heeft’? Sommige van zijn ideeën geven me een onbehaaglijk déjà-vu gevoel (een muur om Mexico bouwen? Zitten we weer in 1989?) andere laten mijn mond open staan van verbazing. Het is bijna indrukwekkend.

Voetbalkantine

Elke zondag lees ik trouw de columns van Erik Mouthaan (een aanrader als je een beetje op de hoogte wilt blijven van wat er gebeurt aan de andere kant van de oceaan). Ook hij verbaast zich soms over de manier waarop Trump spreekt tegen zijn tegenstanders. ‘Donald Trump heeft in zijn eentje de toon van het publieke debat omlaag gebracht naar dat van een voetbalkantine’, schrijft hij. Met woorden als dolken probeert hij iedereen te ‘overtrumpen’.

De dag van de daadwerkelijke presidentsverkiezingen duurt nog maanden (8 november om precies te zijn), maar saai is het zeker niet. Zij die tegen de gevestigde orde in gaan, zijn populair. Maar waar de linkse Bernie Sanders de democratische kiezers eerst nog flink liet twijfelen, lijkt hij het na Super Tuesday toch af te moeten leggen tegen Hillary Clinton, die in zeven staten won. Aan de republikeinse kant lijkt Trump korte metten te maken met zijn concurrentie. Met elke staat komt hij een stapje dichter bij het Witte Huis.

Historisch

Wie schreeuwt, wordt dus gehoord. Maar wie te vroeg juicht kan alsnog van een koude kermis thuiskomen. In gedachten zit Trump misschien al in zijn oval office, maar niet als het aan zijn tegenstanders ligt. Het dondert bij de republikeinen en sommige verklaren zelfs uit de partij te stappen als The Donald zou winnen. Het is afwachten tot 15 maart als opnieuw een grote groep staten mag stemmen.

‘Historisch wordt het sowieso’, zei een vriend tegen me. ‘Of we krijgen de eerste vrouw als president of het eerste varken!’

De Trump-show

En toch, ondanks alle kritiek, is hij er nog. Want Trump is ook een publieksfiguur, recht voor zijn raap en hij verwoordt wat veel Amerikanen niet durven te zeggen. Hij weet van aanpakken en is niet bang om dat te laten zien. Dat zijn dan wel weer kwaliteiten die lovenswaardig zijn voor een president. Maar is dat genoeg om van de verkiezingen de Trump-show te maken?

Het is niet de vraag of, maar wanneer de presidentskandidaat zijn mond weer opentrekt en een concurrent, staat of heel ras beledigt. De Trumptrein dendert door, zoals RTL berichtte. En het eindstation is nog lang niet in zicht.

Afbeeldingen: cnn.com, youtube.com, history.com, newscorpse.com

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


Met je hoofd in de wolken. 

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon

© 2015 by Bernadette Keizer. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page