Eerste hulp bij slapeloosheid
- bkeizerr
- 31 jul 2015
- 2 minuten om te lezen
Ongeveer een derde van de Nederlanders kampt met slaapproblemen.Wat doe je als je doodmoe bent, maar je gewoon niet in slaap kunt vallen? Geen zorgen: met deze tips slaap jij straks als een roosje.

♥ Regelmaat
'Rust, reinheid en regelmaat,' zou je oma zeggen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je lichaam heeft zo'n drie dagen nodig om aan een slaapritme te wennen.
Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Als je de volgende dag om 07.00 uur 's ochtends op moet staan, kun je een volle nachtrust pakken door rond 23.00 uur te gaan slapen.
♥ Geen telefoon naast je bed
Ik weet hoe verleidelijk het kan zijn: voor het slapengaan nog even snel door Instagram scrollen. En Facebook, Twitter, Snapchat... Tussendoor beantwoord je nog wat appjes en voor je het weet ben je een uur verder.
Het kunstmatige licht van beeldschermen van je telefoon en laptop zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine in mindere mate wordt aangemaakt, waardoor je onnodig langer wakker ligt.
Probeer minstens een halfuur voor je gaat slapen al je elektronische apparaten uit te schakelen. Die 246 ongelezen berichten uit de groepsapp kunnen heus wel een nachtje wachten.

♥ Sport overdag
Een actieve levensstijl bevordert de nachtrust. Regelmatig sporten kan ervoor zorgen dat je 's avonds heerlijk in slaap valt. Probeer je work-outs wel overdag te plannen. Zo voorkom je dat je 's nachts klaarwakker bent door je een overschot aan endorfine.
♥ Doe rustig aan met de alcohol
Maar als je alcohol drinkt word je rozig en val je zo lekker in slaap? Een glaasje alcohol voor het slapengaan is prima (het heet niet voor niets een slaapmutsje), maar meer drinken werkt juist averechts. Je valt sneller in slaap, maar je slaapt ook onrustiger en minder diep. Hierdoor word je 's ochtends niet goed uitgerust wakker. En dan heb ik het nog niet eens over de kater...

♥ Schrijf het op
Elke avond is het hetzelfde liedje: er zijn een miljoen dingen die je nog moet doen en je krijgt ze maar niet uit je hoofd. Leg pen en papier naast je bed om deze gedachten van je af te schrijven. En bedenk: morgen is er weer een dag.
♥ Adem in, adem uit
In een poging je hoofd leeg te maken tel je 1001 schapen. Een veel makkelijkere manier om rustig in slaap te vallen, is door je te focussen op je ademhaling. De 4-7-8 ademhalingstechniek zou zelfs de grootste stresskip in een diepe slaap kunnen brengen.
Hoe het werkt? Heel simpel. Adem vier tellen in door je neus, hou vervolgens zeven seconden je adem in en adem daarna acht seconden rustig uit door je mond. Je zult merken dat je hartslag lager wordt en je hoofd langzaam leeg wordt. Herhaal dit net zo lang tot je in slaap valt.
Mocht je wat meer toelichting willen: bedenker Dr. Weil legt de ademhalingstechniek nog even haarfijntjes uit in deze video.

Hopelijk helpen deze tips je om sneller en beter te laten slapen. Een goede nachtrust is immers het verschil tussen dag en nacht. Letterlijk.
Wat doe jij als je niet kunt slapen?
Bronnen: scientias.nl, drweil.com, gezondheidsnet.nl, weheartit.com
Comments